20:21 16.09.2020

Фармкомпанії "Інтерхім" і "Дарниця" реалізували проект осушення стін та фундаментів Софії Київської

3 хв читати
Фармкомпанії "Інтерхім" і "Дарниця" реалізували проект осушення стін та фундаментів Софії Київської

Фармацевтичні компанії ТДВ "Інтерхім" (Одеса) та ПрАТ "Фармфірма "Дарниця" (Київ) спільно із благодійним фондом Zagoriy Foundation реалізували проект із осушення фундаментів і стін Софійського собору та прилеглих монастирських споруд від надмірної вологи за допомогою швейцарської технології BioDry.

Як повідомила генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська на презентації проекту в середу, вартість проекту становить 4 млн грн, кожна з фармкомпаній профінансувала по 2 млн грн.

"На сьогодні вологість стін і фундаменту "Софії Київської" в три-чотири рази перевищує норму, використання технології BioDry дасть змогу протягом першого року знизити вологість на третину, і протягом трьох-чотирьох років досягти нормальної вологості пам'ятника", - сказала вона.

Куковальська зазначила, що на сьогодні обладнання BioDry встановлено у всіх пам'ятниках Софії Київської.

"Стіни храму не мають гідроізоляції та руйнуються. Коли ми дізналися про загрозу, що виникла для Софійського собору через надмірну вологу, ми не вагалися ні секунди. Ми змогли знайти партнерів, з якими реалізували цей проект. Сьогодні ми бачимо, що волога залишає стіни, Софія "одужує". Ми раді, що допомогли головному символу духовності вистояти", - сказав генеральний директор фармкомпанії "Інтерхім" Анатолій Редер.

У свою чергу голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків зазначив, що для реалізації проекту було знайдено найбільш інноваційне рішення, яке застосовується для збереження культурних пам'яток у світі.

"Ця технологія біосумісна із довкіллям. Вона вже працює і природним чином усуває першопричину вологості фундаменту та стін", - сказав він.

Співзасновниця Zagoriy Foundation Катерина Загорій наголосила, що "реконструкція Софії за часів Івана Мазепи була символом відновлення Україні після Руїни".

"Впевнена, що цей спільний проект фармацевтичних компаній стане ще одним важливим кроком до відновлення культури благодійності в нашій країні", - сказала вона.

Зі свого боку заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря) наголосив, що на сьогодні в Україні "руйнується величезна кількість храмів".

"Для українського суспільства важливо формувати культуру меценатства. При всій повазі до держави, меценат завжди ефективніше вкладатиме кошти в проекти. Ми, ПЦУ працюємо над тим, щоб залучати меценатів через ті структури, які створила наша церква, зокрема, щоб через Митрополичий фонд Мазепи реалізовувати проекти збереження і підтримки пам'ятників. Тому що пам'ятників у нас величезна кількість, значно більша, ніж меценатів", - сказав він.

Євстратій наголосив, що, незважаючи на те, що "за останні 30 років було багато зроблено для відродження храмів, сотні храмів у всій Україні потребують догляду, а десятки храмів потребують оперативного втручання, щоб зберегти їх".

"Зазвичай це храми, які розміщені в селах. Вони в такому стані, що місцеві громади не можуть їх підтримати", - сказав він.

Куковальська повідомила, що на сьогодні на території Софії Київської у найкритичнішому стані перебуває будівля Бурси (Семінарії), вартість реставрації якої становить майже 162 млн грн.

"На сьогодні це велика проблема, яка не вирішується роками і може призвести до руйнування пам'ятника ХVII століття. На жаль, два роки не виїжджає орендар, не звільняє приміщення. Ми побоюємося, що найближчим часом можуть відбутися серйозні руйнування, загине частина приміщень", - сказала вона.

Софійський собор - одна з історичних пам'яток, включена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Собор є духовним центром, у якому зосереджена унікальна база знань українського народу за останнє тисячоліття. Завдяки меценатам, які в різні історичні епохи відновлювали собор після ворожих навал та ударів стихії, збереглася його давня архітектура та найповніший у світі ансамбль оригінальних мозаїк і фресок XI ст. Він налічує 260 кв. м мозаїк і 3000 кв. м фресок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА